K ̶o̶ órképek

K ̶o̶ órképek

Negyedik beöntés

2020. június 22. - Sergeant Potrien

Az Úr 2020-as esztendejének, márczius havának 17. napja. Nap kél: 5:52-kor, nyugszik: 17:53-kor. Gertrúd és Patrik napja.

Dr. med. Patrik von Schoenaich báró naplóbejegyzése 1870-ből:

-...Gertrud von Hohenberg, azaz Hohenbergi Gertrude, Habsburg Rudolf hitveseként német királyné 1273-tól 1281-es haláláig, Károly Róbert magyar király apai nagyanyja. A dáma szívesen tartózkodott nyaranta a Pelso partján, a Terrenum Förediense nevű területen, és leveleiben váltig állította, hogy a bő gyermekáldása (10) is a tó vizének, és a terület egészséges klímájának köszönhető, pedig csak a higiéniának, mert rendszeresen úszott a tóban. Egy ilyen levél akadhatott Ferencz József császár kezébe azon a tavaszi napon, mikor is őfelsége kiköltözött Karlsberbe kúrára, mert Karlsbadot unta már dekadenciája miatt, továbbá nyugalomra vágyott és Marienbad savanyúvizét sem szerette. Hivatott is minket, titkos, belső tanácsosait legott. Az uralkodó ott napozott a kétfejű sasokkal gazdagon hímzett klottgatyájában a teraszon és marinált tengeri gyöngyöt csipegetett, mikor is eléje járulhattunk audienciára Bakonyi Birzovics Báródi Bárdosi Blitzinger Ernő Ödön Oszkár, a kettes hegyi halászok tábornoka, Rüttich-Schönau admirális (a skagerraki győző) és jómagam. Őfelsége nyájasan fogadott, és megkínált burnóttal, amit Ő maga nem fogyasztott, lévén bagót rágott régi tengerész módi szerint, minek levét szárnysegédje Otto von Virtschaft unifomisának zsebébe köpködte. Kérdezte, miért kell neki messzire menni fürdőre, mikor ott van Füred a Pelso partján, és miért nincs még bevezetve. -Igyekszünk, az Ost Deutsche Postba és Wiener Allgemeine Zeitungba a füredi hirdetés beletétetett kétszer is mondtam, és tervezzük a Schwelle und Pfeilbock nevű vasúti újságba is. Folyamatba tétetett továbbá a sétány platánokkal való megújítása, és átkeresztelése Rabindranáth Tagore-ra, amennyiben a költő méltóztatik egyszer híresnek lenni. Écsy László füredi fürdőigazgató is felkéretett, hogy a fürdő egyik legkelendőbb árucikkéről, a palackozott szénéleg tartalmú vízről nyilatkozzék, mert ennek borsos árát (20 krajcár) a közönség nem igen tudja megfizetni. A császár az elmondottakkal egyetértett, pedig tekintettel szórakozottságára, a pont leszarom válasz is ugyan úgy kielégítette volna. -Balatonfüred édes magyar hazánknak valóságos éden kertje, elvitázhatatlanul legkiesebb vidéke, sőt Európának is legszebb tájképei közé számíttatik, mondta a császár és mélán megvakarta a talpát. -A fürdőnek nyereménye mellett azon szép remény lelkesíthet mindnyájunkat, miszerint jobb és vonzóbb alkalmat nyertünk nemes hazánknak, rég megérett, tudományilag művelt, férfikeblű és jellemű, nemes és szilárd elvű, szabad szellemű, a megszilárdult európai nemzetek közé méltán beilleszkedő nemzetünknek. Ebből ugyan egy szót sem értettünk, de buzgón egyetértettünk őfelségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://korkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr7815615372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása