K ̶o̶ órképek

K ̶o̶ órképek

Ötödik beöntés

2020. június 22. - Sergeant Potrien

Az Úr 2020 esztendejében, böjtmás havának nyolcadik napján. Nap kél: 6:10-kor, nyugszik: 17:40-kor. Zoltán nap.

Egy kis történelmi kitekintés a névnappal kapcsolatban:

Восьмая -плодовитый- Марта. Nyolcadik, azaz termékeny Márta (1625-1690) Bogdan Hmelnickij (Богдан Хмельницкий) lánya, aki apja halála után a Hetmanscsina vezetője lett, tehát nő létére maga is sálit, uralkodója a Krivoj Rog és Zaprozsje közötti térségnek, az északról délre kanyarodó a Dnyeper karéjában.
Nevében a nyolcas a nyolcadik vezetőt jelöli, akit a hetmanok tanácsa megválasztott, nem a keresztnév számozására utal. Jó vezető volt, okos, s mindemellett szép is, sok lófarkas kozák koponya viselte a sebhelyeket, amit az érte vívott párbajokban kaptak. Jól házasodott, a kijevi fejedelemségből Kiril Atanáz, Alekszej orosz cár unokaöccse lett a férje, amivel népe számára a politikai nyugalmat is biztosítani tudta. Tizenhat gyermeke született, mind megélték a felnőttkort, amivel, mint nő is további hírnevet szerzett magának. A nevéhez csatolt sálit szó sémi eredetű, megjelenik a Zsoltárok könyvében: 119:133 "sálit” formában, a Prédikátorok könyvében: 7:19, 8:8, és 10:5 “silton”, vagy "sáletet" formában, jelentése uralkodik, irányít. Ez később török és arab közvetítéssel terjedt el saltán, szultán formában, a kunok soltannak mondták, és a honfoglaló magyarok vitték tovább magukkal, mint a tömények vezetőinek megnevezését Zoltánként. Később az idők folyamán ez változott át személynévvé. És itt az érdekesség a történetben, hogy az ukránok, főleg a Dnyeper mellett élők mindmáig megünneplik az uralkodónő születésnapját március nyolcadikán, a Nő napját, és e napra esik a Zoltánok névnapja is. Tehát e napon éljenek a nők, és persze a Zoltánok is!

A bejegyzés trackback címe:

https://korkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr6315615374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása